Bo Burnham is teruggekeerd na vier jaar lang offline en van de podia te zijn geweest. En hoe! Hij last had van paniekaanvallen. Zoveel last dat hij ze ook begon te krijgen terwijl hij op het podium stond. Comedy en paniekaanvallen zijn niet bepaald een match made in heaven, dus besloot hij aan zichzelf te werken en dat dit zijn prioriteit moest zijn totdat hij er weer klaar voor was.
Vier jaar later, in januari 2020, begon hij aan zijn comeback. Wat hij zelf het grappigste ding ooit vond, aangezien minder dan twee maanden daarna de hele wereld tot stilstand kwam. Hij was er eindelijk weer klaar voor, maar de podia niet voor hem. Dus nam zijn comeback een andere vorm aan, namelijk een Netflix comedy special.
Inside
Een Netflix special, zeker als het om een comedy gaat, vindt plaats in een grote zaal, met een groot publiek, een heel team, lichtshows, audio-installaties en nog meer poespas. Burnham pakte het anders aan. Namelijk: in zijn eentje op zijn zolderkamer (dezelfde kamer waarin zijn laatste special, uit 2016, eindigde). Geregisseerd, geschoten, geschreven en bewerkt door hem alleen. Inside is een Netflix special die zonder de pandemie en de lockdowns nooit dezelfde vorm had aangenomen. Het was dan ook niet de comeback die Burnham zelf voor ogen had, maar juist dit pakte zo enorm goed uit.
Waarin het ook afwijkt van de andere comedy specials die je op Netflix vindt, is dat Bo Burnham er een heel jaar aan heeft gewerkt, wat te zien is aan zijn als maar wilder groeiende haar en baard (en tegelijkertijd aftakelende mentale staat). Bijzonder, aangezien Netflix comedy specials vaak in een stand-up comedy-format worden gegoten en daarmee de opnametijd hooguit een paar uur is.
De titel 'comedy special' is eigenlijk niet echt van toepassing op Inside. Zoals gebruikelijk in Burnham's specials, bevat Inside luchtigere sketches en liedjes, waaronder een sketch waarin kritiek wordt geleverd op grote merken die activisme gebruiken om de verkoop te stimuleren, en een liedje over FaceTimen met zijn moeder.
Burnham's zweverige synths, zijn heldere, sterke zang en zijn komische timing maken de confronterende warboel die Inside heet heel entertaining om naar te kijken. De samenhang van de special ontspoort overduidelijk samen met zijn depressie en het illustreert opvallend goed hoe hij er mentaal voor staat tijdens dit proces.
Artikel loopt verder onder de video.
Burnham kaart veel relevante thema's aan in de anderhalf uur, die overigens door de snelheid en afwisseling echt niet aanvoelt als anderhalf uur. Kun je nog wel grappen maken als witte cisgender man zijnde in een tijd als deze? Hoe ga je om met een aftakelende mentale gezondheid? Hoe ga je om met eenzaamheid? Hoe deal je met ouder worden? Burnham neemt de kijkers mee op een snelle rit door Inside, waarbij hij van sketch naar sketch schiet zonder veel overgang - wat hij aankaart in het eerste deel van de special, waarin hij zich verontschuldigt voor het gebrek aan vloeiende overgangen.
De special bevat ook een aantal zelfbewuste sketches. Na een liedje over onbetaalde stagiaires, laat de volgende scène zien hoe Burnham reageert op het liedje. Vervolgens wordt de video opnieuw afgespeeld en reageert hij zelf op de reactie, waarbij hij zichzelf bekritiseert. Hij zingt ook over zijn problematische verleden in een op de jaren '80 geïnspireerd nummer en smeekt mensen om hem verantwoordelijk te houden, zodat hij 'verder kan gaan met zijn leven', waarbij hij zowel de draak steekt met zichzelf als met de manier waarop sociale media reageren op bekentenissen van problematisch gedrag.
Burnham is volwassen geworden in de jaren dat hij uit het publieke oog verdween. Hij is altijd kritisch geweest over de moderne maatschappij en schuwt het dan ook zeker niet om zijn komedie te gebruiken als uitlaatklep voor zijn emoties.
Inside gaat hij een stapje verder. Het voelt meer volwassen dan zijn vorige live specials en zijn eerdere shows. Wat ook passend is, omdat een hoogtepunt van de show volgt hoe Burnham 30 jaar wordt. Hij zegt dat het zijn doel was om Inside voor zijn verjaardag af te hebben, maar dat is duidelijk niet gelukt. We kijken toe terwijl de klok middernacht slaat en Burnham een existentiële crisis heeft op een poppy, synthesizer-geluid achtergrond.
Inside van Bo Burnham is nu te streamen op Netflix.